Görgetem végig az Instagramot és megragadja a figyelmem egy írás. A lány hozzám hasonlóan a belső megéléseiről, az önszeretetről ír és gondolataival arra motiválja az olvasóit, hogy merjék megélni a pillanatot. Sok ilyen lány van, szerencsére egyre több – mint amilyen én is vagyok. Hiszünk benne, hogy érdemes mélyre ásni, érdemes tudatosan gondolkozni, érdemes megnyitni a szívünket és a szeretetet választani.

Először örül is a lelkem, hiszen minél több helyről árad ez az üzenet, annál hamarabb jut el sok-sok olyan lányhoz, akinek pont erre van szüksége. (Mint amilyen én is voltam 13 vagy éppen 21 évesen.)

Aztán meglátom a bejegyzés alatti kedvelések és kommentek, vagy a Facebook esetén megosztások számát. És már be is kapcsolt az Ego-lányom, hogy gyorsan az orrom alá dörgölje a következő kis nem annyira kedves gondolatokat: „Nézd, őt mennyivel többen szeretik! Nálad sosem szokott ennyi hozzászólás lenni, vagy ha volt is már, biztos nem osztották meg ilyen sokan a posztodat. Huh, tényleg jobban is ír, mint Te. Milyen szépen végigvitte a gondolatmenetet, meg is érdemli, hogy ennyien szeressék – nem úgy, mint Te. Persze, próbálkozhatsz, de őszintén, minek? Van egy csomó ilyen blog és számtalan meg egy coach, akik nálad már előrébb járnak és sokkal szerethetőbbek Nálad. Nézd, az egyik Istennő is kommentelt, akkor már tuti nem is hisz benned. Kész, add fel! Van más, aki jobb nálad.”

Hát igen. Önismeret ide vagy oda, ‘szeretem magam’ izomcsoport erősítése így vagy úgy, azért az én Ego-lányomnak sem kell a szomszédba mennie a gonoszkodásért. Pontosabban azért, hogy módszeresen elbizonytalanítson és elérje, hogy megkérdőjelezzem önmagam. Na meg, hogy az összehasonlításból engem hozzon ki a legrosszabbul és előcsalogassa az irigység „sárga szörnyét”!

Csúnya dolog? Felesleges? Nem visz előre? Szégyen bevallani? (Ezeket is ő mondja :D)

Lehet. De a valóságra ránézni még mindig bátrabb tett, mint benyelni az összes félelmemet és elétek tárni egy tökéletes spirituális egót. (A következő cikkemben erről hosszabban is írok majd, ígérem. ;)) Főleg, mivel Téged is a Kristály Tiszta Kommunikációra ösztönözlek, saját magaddal szemben is. Hogy máshogy lehetnék hiteles, ha nem úgy, hogy én is kristály tisztán kommunikálok nemcsak magam, de Felétek is.

 

Szóval, honnan is ered az irigység?

Őszintén? Szerintem az irigység az egyik legcsúnyább érzés. Olyan, mint egy keserű méreg, ami ellepi a gyomrodat, átmossa az agyadat és a végén nem marad más, mint egy negatív ideggóc. Lehet csak azért gondolom így, mert kiskoromban olyan sokszor elmondták, hogy „irigykedni csúnya dolog”. De felnőttként is úgy látom, hogy piszok egy megélés tud lenni.

És hogy honnan ered? Természetesen az egóból.

Az irigység azt jelenti, hogy akarsz valamit, ami nem a Tiéd és azt sajnálod a másiktól. Legyen az egy rózsaszín kisbicikli, a másik olvasóinak a száma, vagy a kolléganőd kinézete – a lényeg, hogy Te kevesebbnek érzed magad attól, hogy ő rendelkezik azzal, amivel Te nem.

Ez a gondolatmenet azon a nagyon téves alapelven nyugszik, ami nem más, mint hogy összesen 100%-nyi egységgel rendelkezik az egész világ. És ezt a 100%-ot kell elosztani annyi főre, ahányan vagyunk. Ezáltal elsajnálhatjuk a másiktól, ami neki jutott, hiszen így nekünk nem már nem is juthat.

A Csodák tanítása és az alapvető spirituális elvek viszont pont az ellenkezőjét bizonyítják, amiben én is ebben hiszek: mindannyiunknak megvan a lehetőségünk a 100% elérésére. Magyarul attól, hogy a másik szép, okos, boldog és sikeres, még mi is lehetünk mindezek. Mert valójában nem egyetlen egy versenypályán indultunk és nem is egyetlen számban, ahol van egy győztes befutó, hanem sokkal inkább mindenkinek a saját pályáján kell előre haladnia, különféle számokban, hogy fejlődhessen és megélhesse azt az élettapasztalatot, amiért pont ide, pont ebbe az életbe született bele.

Az Instagram-irigység definíciója

Hát igen. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a közösségi médiának – amik közül is kiemelném az Instagramot, ahol a kommunikáció legnagyobb részét a megosztott fotók teszik ki – köszönhetően nagyon könnyen szembesülünk mások életével. Még pontosabban: mások életének legtökéletesebb, boldogabb, mosolygósabb, vékonyabb, sikeresebb, vagyis összefoglalva legInstagram-kompatibilisebb életével.

Mert mi mást is lenne érdemes a világ elé tárni, ha nem az örömünket? Ki az, aki boldogan vállalja fel, hogy szakított, megbukott egy vizsgán vagy épp életének egy legsötétebb időszakát éli. És őszintén, akik ezt megteszik – egy-egy fél utalást tartalmazó prózai idézettel vagy szomorú számból kiemelt dalszöveggel – azokat őszintén tudunk vigasztalni?

Szóval: Instagram (közösségi média) + összehasonlítás + persze, hogy csak azok maradnak meg Benned, amelyik összehasonlításból Te jöttél ki rosszul = Instagram-irigység.

 

De mégis hogyan engedheted el az irigységet és hagyhatod abba az összehasonlítgatást?

Először is, légy bátor és próbáld meg nem elhesegetni magadtól, mondván, hogy Te sosem vagy irigy. Persze, előfordulhat, hogy Te csak igazán ritkán szembesülsz ezzel az érzéssel, de az is teljesen bevállalható, ha az Instagramot nézegetve, miközben Neked éppen megvan és a hasfájásod miatt aznap inkább a csokit választottad az edzés helyett, előtör belőled a „sárga szörny”.

Egy biztos, attól, hogy még magad előtt is tagadod, nem fog eltűnni a kellemetlen görcs a gyomrodban.

Szóval, időnként irigy vagy. Szuper! Tök büszke vagyok Rád, hogy bevallottad! Akkor most csak annyi a dolgod, hogy szépen ránézel erre az érzésre. Kicsit próbáld meg kívül helyezni magadat egy pillanatra és csak nézz rá szimplán – ítélet nélkül.

Mert tudod, az érzésekkel lehet ám vitatkozni, lehet dacolni ellenük, vagy letagadni őket, de attól még nem szűnnek meg létezni. Például képzeld azt, hogy a melletted ülő valaki megszólal, hogy ő fázik. Bár mondhatod azt, hogy „dehát, nincs is hideg” vagy kérheted, hogy „hagyd abba a fázást”, de lássuk be, egyikkel sem ment sokra – hiszen ő továbbra is fázni fog. És míg ezt megoldani viszonylag könnyen lehet egy meleg pulcsival, az ablak becsukásával vagy a fűtés fentebb csavarásával, az irigység ennél kicsit döcögősebb dolog. Ami nekünk annál jobb, hiszen remekül kiolvashatjuk belőle, hogy milyen nyomógombjaink vannak aktuálisan. 😉

 

Miért vagy irigy?

Néha nehéz eldönteni, hogy honnan is jön a nyomás. Sokszor belülről, vagyis egy önmagunknak felállított képnek, célnak akarunk megfelelni. De – tapasztalataim alapján – még többször a nyomás eredete alapvetően külső. Tudod, amikor „mások szerint” így vagy úgy kellene cselekednek, ilyennek vagy olyannak kellene lenned.

A mások pedig mindig mások. Lehetnek a legközelebbi hozzátartozóid, a szüleid, a nagyszüleid, az egész családod. De éppen így lehetnek a vallásod tagjai, esetleg a munkahelyi kollégáid csoportja vagy a fejedben mindezek ötvözetéből megszülető társadalmi egység. Mi pedig mindig tökéletesen érezzük, hogy „mások” szerint mit lenne helyes tennünk, vagy életünk éppen milyen pontján kellene állnunk.

Például onnan szoktam leszűrni, hogy valaki (én is!) elégedett-e önmagával, hogy hogyan áll a születésnapjához. Figyeld meg, ha ugyanis éppen minden rendben van körülötte és éppen ott tart, ahol tartani „kell”, akkor semmi problémája nem lesz az ünnepléssel. Ellenben, ha éppen úgy érzi, hogy ennyi idős korára már (és akkor itt sorolhatom) le kellett volna érettségiznije, diplomáznia; meg kellett volna szereznie a nyelvvizsgáját; meg kellett volna találnia élete párját; már meg kellett volna, hogy kérjék a kezét; már össze kellett volna házasodniuk; már legalább az egyik babának úton kellene lennie; már x-ezer forintot kellene keresnie; már x kilóval könnyebbnek kellene lennie; már…, már…, már….

A lista SOHA nem ér véget!

Komolyan, tényleg soha nem ér véget. Ennek a listának az eleje az „ennyi idős koromra már” kezdetű mondatokkal indul és a vége pedig a „majd hákkal” fejeződik be. Egy élet kevés lenne ennek a számtalan elvárásnak a felsorolására, nem csoda hát, hogy ilyen sokféle nyomógomb hat ennyire hatékonyan az irigységünkre.

De azért állj meg egy pillanatra, és gyűjtsd össze a top 3 nyomógombot, ami Rád a legnagyobb hatást gyakorolja. Az én személyes kedvencem (amellett, hogy a likeok és hozzászólások számából kikövetkeztetem, hogy az adott személy mennyire szerethető :p ), amikor azt látom, hogy egy Nő mennyi mindent képes belesűríteni az idejébe. Na, nálam ez mindig arra készteti az Ego-lányomat, hogy nyugodtan kezdjen rá a leghosszabb monológjára, hogy én milyen rosszul tűröm a saját magam által is felállított korlátokat (értsd szokásokat) és, hogy emiatt nem fér bele minden az életembe.

És a Tiéd micsoda? Vagy éppen, melyik területe az életednek? Ha megvan, akkor ugyanis mehetünk tovább! 🙂

 

Nézd meg mit tehetsz. Tedd meg! Engedd el!

A recept tényleg ennyire egyszerű és ennyire bonyolult egyszerre. Ezek miatt az elsősorban saját magunk által elakadásnak vélt elakadások miatt ugyanis több időt kesergünk, mint amennyi azért tehetnénk, hogy egyszer és mindenkorra elcsituljanak. (Nem írom, hogy teljesen megszűnjenek, de nem is baj, ha időnként előjönnek, mint figyelmeztető jelek.)

Ez olyan, mintha fájna a fogunk, de ahelyett, hogy 1. elmennénk fogorvoshoz, 2. megtennénk, amit Ő javasol és 3. élveznénk, hogy nem fáj a fogunk, mi inkább minden nap beállnánk a tükör elé és nyomkodnánk a fájó fogunk helyét.

Mert éppen ezt teszed az Instagram / Facebook / Youtube / női magazinok olvasásával! Nyomkodod „a sajgó fogad” helyét! Most viszont, hogy már idáig eljutottál, mint „lélek fogorvosod” (új szakma 😀 ) fel is írom Neked a receptet a fájdalmadra. Mit szólsz?

 

Irigység-elengedő Akcióterv

Ahhoz, hogy itt és most elkészíthesd a mini Akciótervedet a következőkre lesz szükséged:

  1. Ismerd be magadnak, hogy szoktál irigy lenni. (Éljen a Kristály Tiszta Kommunikáció önmagaddal is!)
  2. Nézz rá ítélet nélkül erre a megélésedre!
  3. Emeld ki, hogy melyik a legerősebb nyomógombod, ami mindig előhozza belőled a „sárga szörnyet”!
  4. Írd le a telefonod jegyzeteibe, hogy ezek alapján életed melyik területe az, amin dolgozni akarsz!
  5. Ötletelj, olvass utána, kérdezd meg azokat a barátnőidet, akik ebben profik, vagy írd be a kérdésedet a zárt Facebook csoportunkba, hogy minél több lehetséges megoldást találj!
  6. Építsd be őket egyesével a naptáradba és tedd őket szokássá!
  7. Élvezd, hogy eltűnt a nyomógombod!
  8. Oszd meg velünk a zárt Facebook csoportomban, hogy Veled együtt örülhessünk és megünnepelhessük a sikeredet!

A Te Életed, a Te Instagramod

Az Instagramod és az összes többi közösségi média felületed éppen olyan, mint az életed vagy a legszűkebb környezeted. Te alakítod és Te teremted meg!!! Vagyis Te és csakis Te vagy a felelős azért, hogy milyen tartalmat fogyasztasz rajtuk keresztül. Hiszen ez már az egyetlen elérhető napilap és egyetlen működő adás időszaka, hanem a szabad választások kora. Amikor úgy állítod be, azokat az embereket követed vagy éppen azokat az alkalmazásokat töltöd le és törlöd, amik a Te boldogságodat támogatják.

Én például ezerszer és egyszer adtam már hálát az Instagramnak és a Facebooknak, hiszen számtalan pozitív lélekkel ismerkedtem meg általuk, rengeteg csodálatos lehetőséget kaptam rajtuk keresztül és esélyes, hogy Te is éppen ott találtál rám. 🙂 Sőt, a zárt Facebook csoportban megteremtett közösségünk is maga a csoda, amiért már önmagában megéri online jelen lennem.

Ha nem tetszik, amit látsz, ha nem tesz hozzá a mindennapi örömödhöz, akkor bátran töröld (akár időszakosan is) az egész alkalmazást, vagy szüneteltesd a jelenléted, esetleg ha mást nem is, de legalább az értesítéseket skippeld a beállításokban. Már ezzel is rengeteget tehetsz a lelki békédért – ezt biztosíthatom. És, ha az megvan, akkor az önismereti folyamatok is könnyebben és örömtelibben mennek végbe, hiszen önmagadra, mindennek az alapjára fókuszálhatod a figyelmedet, ahelyett, hogy állandóan leszívnád a saját energiáidat.

 

Mit gondolsz, hogy tetszik az Akcióterv? Kipróbálod? 😉

Nagyon, nagyon és még jobban köszönöm Neked, hogy itt vagy velem, a világot jelenti nekem, hogy megoszthattam mindezt Veled! Remélem hamarosan hallok, olvashatok Rólad, akár itt, akár a csoportban. ♥

 

Imádok írni Neked! A legnagyobb szeretetemmel ölellek,

Anna ♥

Self-Love Coach és a Modern Istennők Kézikönyvének írója