2015 februárjában ismertem meg azt a csapatot, akiknek köszönhetően fel mertem vállalni, hogy coach akarok lenni, akik az első próba workshopomon részt vettek, és akiknek hála az első workshopom megtartása után egy éven belül megjelent az első könyvem is, a Modern Istennők Kézikönyve.

Nincs olyan előadásom, ahol ne emelném ki, hogy mekkora szerepük volt a sikereimben. Ők ugyanis az én varázslatos Master Mind csapatom, akikről biztos vagyok benne, hogy már Te is hallottál. Az alapítója pedig nem más, mint a mostanra már Férjemmé vált férfi, akinek még ennél is több mindent köszönhetek. 🙂

Mivel egyre többen kérdeztetek róla, hogy hogyan is indíthatnátok el a saját Master Mind csapatotokat, így összegyűjtöttem Nektek a legfontosabb lépéseket.

 

Master Mind vagy Könyvklub?

Miért hivatkozok Könyvklubként a Master Mindra? Mert minket anno egy konkrét tréning, méghozzá Pongor-Juhász Attila 3 napos Agytröszt programja hozott össze, ami egy nagyon komoly alapot adott nekünk.

Mivel a következő, immáron a 3. Modern Istennők Edzőtáborára még várnod kell egy kicsit, 2019. január 19-én lesz ugyanis, így arra gondoltam, miért ne segíthetnélek addig is az utadon, hogy megszervezd a saját csapatodat. Erre csodálatos alapot fog adni Neked a Modern Istennők Kézikönyve és a struktúra, amire a könyv fejezeteit felépítettem.

Egy olyan irányvonalat fektet le a könyv, amire bátran támaszkodhattok az elején. Egy biztos kiindulási alap, amire felépíthetitek a saját klubotokat és segíthetnek egymásnak az önismeretetek elmélyítésében.

Vágjunk is bele…

 

Találd meg a közösségedet

Vedd körbe magad hasonlóan pozitív gondolkodású barátnőkkel, hogy támogathassátok egymást és segítsetek egymásnak rajta maradni a szeretet útján. Érdemes létrehoznotok egy Facebook csoportot, ahol könnyedén tarthatjátok a kapcsolatot a találkozók között is, megoszthatjátok az elakadásaitokat és az örömötöket.

Ne aggódj, ha még nincs körülötted az a közösség, akikkel szívesen vágnál bele egy könyvklubba! Ha megvan Benned a szándék, akkor képes vagyok magadhoz vonzani azokat a lelkinővéreidet, akikkel osztoztok az önfejlesztésen, mint érdeklődési körön.

Tipp 1: Írj egy, a tervedről szóló posztot az egyik közösségi felületedet, vagy a Modern Istennők zárt Facebook csoportjába.

Tipp 2: Tegyél ki egy erről szóló szórólapot a kedvenc kávézódban, jóga stúdiódban vagy edzőtermedben. Építsd fel a saját közösséged! 🙂

 

Tervezzétek meg a találkozókat

Az első közös találkozón fektessétek le a könyvklubbotok alapszabályait, amihez mindannyian tartani tudjátok magatokat. A következő kérdéseket mindenképp érdemes tisztázni: Mi az elsődleges célotok? (Pl. közösen végigcsinálni a Modern Istennők Kézikönyvének gyakorlatait és beépíteni őket a való életetekbe) Milyen gyakran akartok találkozni? Melyik az a nap és időpont, amit mind szabaddá akartok tenni? Hol lesznek a találkozóitok?

Érdemes egy időpontot kijelölni (pl. szombat délután 17 óra), amit előre beírtok a naptáratokba és tartjátok is hozzá magatokat. A coachingból kiindulva a kéthetente való találkozókat ajánlom Nektek. Ez pont elég idő ahhoz, hogy megemésszétek az olvasottakat és megtapasztalhassátok a hatásukat.

 

Menetrend

Beszéljétek meg, hogy mik azok a fix elemek, amiket minden alkalommal át akartok venni. Személyes kedvenceim:

 • elmeürítés (a találkozó kezdetén szánjatok rá pár percet, hogy mindent leírjatok, ami épp zakatol a fejetekben)
 • győzelmek, sikerek (mindenki írja le, majd olvassátok fel egymásnak és ünnepeljétek meg az elmúlt találkozó óta összegyűlt kicsi és nagy sikereket is)
 • gyakorlatok feldolgozása
 • zárókör (mi az az egy dolog, aha-élmény, amit el akartok vinni a könyvklubból, mi volt a legnagyobb felismerésetek)
 • plusz számtalan további gyakorlatot találtok a Modern Istennők Kézikönyvében, aminek a letölthető anyagait IDE KATTINTVA éred el

Tipp: Ha biztosra akartok menni, hogy nem csúszik bele az éjszakába (na meg a másnapba :)) a könyvklub, akkor érdemes egy kijelölt embernek mérni az időt. Lentebb írok a Vendéglátó / Moderátor bekezdés alatt erről bővebben.

 

Teremtsétek / találjátok meg a Szent Helyszíneteket

Összejönni a lelkinővéreiddel (bocsi, teljesen beleszerettem ebbe a szóba:)) és együtt elmerülni az önismeretbe csodálatos dolog, azonban nem mindegy, hogy hol kerül erre a merülésre sor. Érdemes egy olyan biztonságos és kényelmes helyet találnotok, ahol bátran meg mertek nyílni egymás előtt. A legegyszerűbb, ha otthon kerítetek sort a találkozókra, ahol megoszthatjátok a feladatokat (pl. ki visz magával gyümölcsöt és ki készül teafűvel) és akár a vendéglátókat is váltogathatjátok, hogy ne mindig egy személyre háruljon a rendrakás.
Ha így döntötök, akkor megbeszélhetitek, hogy ki mivel készül: virág, gyertya, illóolaj, zene, kristályok. Ezek az apró kiegészítők rengeteget hozzá tudnak adni a hangulathoz és a ráhangolódáshoz.

Tipp: Természetesnek tűnhet, de azért érdemes lefektetni, hogy ami a körön belül történik, az a körön belül is marad. Ítélkezés, véleményezés nélkül, teljes bizalommal. Éppen ezért az egyes alkalmak előtt a kijelölt vendéglátó/moderátor a következő gondolatokkal nyithatja meg az eseményt:

„Hálásak vagyunk ezért a gyönyörű alkalomért, szent térért. Tudjuk, hogy bármi is kerül kifejezésre a körön belül az teljes bizalmat élvez és a szívünkben őrizzük meg. Ez egy nyitott, tiszta, szeretettel teli tér, ahol szabadon kifejezhetsz, bátran megélhetsz és befogadhatod a szeretetet ítélkezés és félelem nélkül.”

 

Vendéglátó / Moderátor

Az Istennő Könyvklub avagy Master Mind csapat egy közösség, vagyis nincs igazán vezetője. Ettől függetlenül minden alkalom előtt ajánlott kijelölni a találkozó vendéglátóját vagy moderátorát, aki megnyitja és levezeti a folyamatot.

Nálunk az Ő feladata, hogy mérje az időt, illetve figyeljen, hogy mindenki sorra kerüljön. Ő adja a fő irányt, ami mentén gördülékenyen halad a találkozónk.

Erről jut eszembe: nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsátok egymás idejét! Tekintsetek úgy erre az eseményre, mint egy elhalaszthatatlan dologra. Mert az is, az Én-időtök egyik kiemelt lehetősége – nem beszélve arról, hogy nemcsak magad miatt, de a társaid miatt is ott kell lenned. Ha hiányzol, hidd el, mindenki megérzi.

 

Beszélő pálca / kristály

Minden közösségben vannak olyanok, akik imádnak megosztani (mint például én is) és vannak, akiknek szükségük van egy kis biztatásra. Éppen ezért érdemes, ha az időzítő használata mellett kijelöltök egy beszélő pálcát/kristályt is, ami segít a hallgatás és figyelem megerősítésében.

Ez ugyanis egy kiemelkedően fontos része a Könyvklubnak – a figyelem. Sokszor ugyanis pont ez az, ami hiányzik az életünkből és ez az, amivel a legtöbbet adhatjuk a másiknak, ha csak szimplán, ítélkezés és véleményezés nélkül, szeretettel figyelünk a másikra. Lehet, hogy úgy érzed a tanácsoddal tudsz a legtöbbet adni, de arra kérlek, ezt ezeken az alkalmakon tedd el mélyre és adj a csendeddel, a jelenléteddel, a megértő hallgatásoddal.

Moderátor tipp: Ha éppen Rád kerül a sor, hogy moderálj, a Te feladatod lesz, hogy az értő hallgatást és a megosztás arányait szem előtt tartsd. Attól függően, hogy hányan vagytok a csapatban 10-15 perc per fő elég idő egy-egy kérdés kifejtése során. Amikor elérték a közösen kijelölt időt és az ébresztő csipog, kedvesen, de tudatosan figyelmeztesd a beszélőt, hogy adja tovább a szót és ezzel együtt akár a kristályt is. Lehet, hogy eleinte nehezedre fog esni, de hidd el, a közös célotok érdekében megéri tartani ehhez magatokat. És sokszor a csendben nagyobb a felismerés, mint a beszédben.

 

Étel / ital

Az önismeret komoly munka, így hamar éhes lesz tőle az ember lánya. Legyetek biztosak benne, hogy megfelelően és szeretettel pótoljátok a testetek számára az elhasznált energiát. Érdemes már a találkozó előtt megbeszélni, hogy ki, mit visz, vagy hogy honnan rendeltek finom, egészséges ételt. A találkozó alatt pedig mindig legyen kikészítve gyógynövény tea (kedvenceim: menta, csalán és kamilla, mikor melyik), rengeteg víz, hogy kimossa a folyamatokat, smoothie vagy gyümölcsök, zöldségek, ropogtatni valónak.

 

Örökítsétek meg a pillanatot

Készítsetek fotót minden könyvklubotokról, hogy egy-egy gyönyörű emlékképben megmaradjanak a közös utatok állomásai. Osszátok meg a fotókat a közösségi oldalaitokon, hogy ezáltal másokat is inspiráljatok az önfejlesztésre és a pozitív közösségük létrehozására, hiszen Ti magatok is igazi példák vagytok arra, amire szükség van a világunkban.

Ó, és ne felejtsétek el használni az #istennokonyvklub és a #modernistennokkezikonyve hashtageket, hogy én is láthassam mennyi csodálatos, inspiráló Nő vesz körbe! 🙂 Ez az én egyik legeslegnagyobb boldogságom!

 

Ha vállalkozóként akarsz Master Mind csapatot indítani…

Ebben az esetben a lépések nagyon hasonlóak, csupán egy-két különbséget szeretnék számodra kiemelni. Az első, hogy a csapatod összeállításánál mindenképp figyelj rá, hogy a tagok semmiképpen se legyen egymás konkurensei. Hiszen ebben az esetben bátran és nyitottan tudtok együtt ötletelni. A második, hogy egy-egy vállalkozói könyv számotokra is sokat hozzá tud adni a menetrend, és még inkább a folyamatos fejlődés fenntartásához. Azonban érdemes több időt szánnotok arra, hogy az egyéni elakadásaitokat megbeszéljétek. Ehhez fontos, hogy csupán egyetlen kérdéssel, egyetlen elakadás kiemelésével érkezzetek a találkozóra, különben szétfolyik az időtök, és úgy fogjátok érezni, hogy semmire sem haladtatok. A vállalkozói Master Mind csapat esetén a Moderátor feladata még inkább kiemelkedik, nélküle akár egész heteket is át lehetne brainstormingolni. 🙂

 

További fontos tippek:

 • Jó, ha mindig van kéznél zsebkendő! A coachingosaim tudják, hogy a kedvenceim a Hello Kittys és Minnie egeres zsebkendők, hogy minden könnycseppben benne lehessen egy kis mosoly is. Ha pedig önismeretről van szó… nem kérdés, hogy elő fognak kerülni.
 • Vidd magaddal a saját példányodat a Modern Istennők Kézikönyvéből a könyv partira! Nem tudom racionálisan megfogalmazni, de valamiért még különlegesebbé teszi az energiákat, ha mindig Nálad van. Plusz, könnyebben tudsz jegyzetelni benne. (Tudod, hogy imádom, ha munkafüzetként használod! ;))
 • Jelölj ki – ha eddig nem tetted meg – egy önismereti füzetet, amit akár naplóként is használhatsz. Az írásnak hihetetlen szerepe van a folyamatokban!
 • Bár már írtam fentebb, de ezt újra szeretném kiemelni, hogy nagyon fontos, hogy tartsátok tiszteletben egymás idejét! Tekintsetek úgy erre az eseményre, mint egy elhalaszthatatlan dologra. Sokszor pont akkor érezzük úgy, hogy lemondanánk, amikor a legfontosabb lenne a folyamat szempontjából jelen lennünk. Ez természetesen csak az Ego-lány játéka, de sajnos nagyon könnyű bedőlnünk a csapdájának.
 • Kettő már egy klub! Ne aggódj, ha nincs hatalmas csapatod, ha már ketten vagytok, bátran vágjatok bele a klub megalapításába. Hidd el, ha erős a szándékotok és kitartotok, akkor magatokhoz fogjátok vonzani azokat a Nőket, akiknek jelen kell lenniük.
 • Ünnepeljetek! Ünnepeljétek meg egy zöld smoothieval, ha elértetek a Kézikönyv feléig! Ünnepeljétek meg egy különleges kedvencetekkel (pl. közös jóga óra vagy sajttorta), ha befejeztétek az összes fejezetet! Ez bizony megéri az ünneplést! 😉
 • Ne hagyjátok abba, ha befejeztétek a Modern Istennők Kézikönyvét – jelöljétek ki a következő könyvet, amivel folytatjátok a könyvklubotokat. A Kézikönyv utolsó oldalain megtaláljátok a személyes kedvenceimet, de ha megírjátok a Modern Istennők zárt Facebook csoportjába, hogy mi a fő témátok, amin a továbbiakban dolgozni akartok, szívesen ajánlok Nektek könyveket.

Kész is vagyunk, Istennő! 🙂 Már bele is kezdhetsz a saját Istennő Könyvklubod / Master Mind csapatod elindításába!

És kérlek, kérlek, kérlek, taggelj be a fotókon, akár Instagramon, akár Facebookon osztod meg őket, mert IMÁDNÁM látni az örömötöket… és nem tudhatod, akár még én is beugrok egy találkozótokra. 😉

 

És most szeretnék Rólad hallani. Benne vagy egy kis beszélgetésben?

 1. Voltál már könyvklub tagja? Ha igen, van még bármilyen tipped, amivel ki tudod egészíteni a fenti listát?
 2. Hogy érzed, inspiráltalak a saját könyvklubod / master mind csapatod elindításában?

Oszd meg velem kommentben! És köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy itt vagy velem, a világot jelenti nekem.

 

Imádok írni Neked! A legnagyobb szeretetemmel ölellek,

Anna ♥

Self-Love Coach és a Modern Istennők Kézikönyvének írója