fbpx

Kommunikáció szakon végeztem – kész, beismertem. A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán szereztem a BA diplomámat és akármilyen büfé szaknak is nevezik, én sokat tanultam. Na nem annyira a képzés alatt (bár a vizsgaidőszakok mindig intenzívek voltak), a tanultak értékére inkább csak utólag jöttem rá, amikor már automatikusan azonosítottam a non-verbális kommunikáció jeleit és le tudtam fordítani az emberek viselkedését.

 

A szavak ereje

A saját önismereti utamhoz pedig talán a legtöbbet az olyan apróságok megfigyelése tette hozzá, mint hogy milyen szavakat használok a leggyakrabban. Amikor ugyanis felismertem, hogy mekkora hatással vannak gondolkodásmódunkra, és hogy hogyan befolyásolják a hangulatunkat, elkezdtem tudatosan megváltoztatni a beszédemet.

Volt például egy viszonylag hosszabb időszakom, amikor folyamatosan azt mondogattam magamnak, hogy “jajj, de béna vagyok”. Az apró botlásaim, falnak neki menéseim, eltört bögrék, kezemet megvágó papírlapok száma, ami addig elhanyagolhatónak volt mondható, hirtelen exponenciálisan megnőtt. Folyamatos lila folttá vált mindkét lábszáram és kénytelen voltam elbúcsúztatni a legkedvesebb bögréim egyikét (több kevésbé kedvenc, de ugyanúgy 10 perces takarítást igénylő mellett).

Aztán egyszer csak leesett, hiszen mindezt én okozom magamnak azzal, hogy megteremtem a saját ügyetlenségemet – a szavaimmal! És láss csodát, amint elhagytam önmagam bénaságát szapuló szokásomat, meglepő módon azonnal nagyobb lett az önbizalmam és kevesebbszer ejtettem ki a tárgyakat a kezemből.

Innentől kezdve még gondosabban figyeltem meg mind a gondolataimban, mind az élő beszédemben használt szavakat, és egyre több összefüggésre jöttem rá. Sok kifejezésemmel, negatív paradigmáim ismételgetésével eleve korlátoztam önmagam. Ugyanis az agyunk roppant „logikusan” működik.

 

Az agyad logikája

Ha azt mondod neki újra és újra, hogy „sosem voltam jó a matekban” vagy „mindig is kövér voltam”, az agyad igazzá teszi számodra a szavakat. Vagyis továbbra sem leszel jó matekban és nagyon nagy erőfeszítések árán fogsz csak tudni súlyt veszíteni.

Ezt a folyamatot hívjuk kognitív disszonanciának, vagyis az agyad van olyan jófej, hogy valósággá akarja tenni mindazt, amit mondasz neki – legyen az, akár jó, akár rossz. És ugyanezért van az is, hogyha épp most vett egy Nissan Micrát a családod, akkor hirtelen mindenhol csak ezt a típust veszed észre, habár előtte nem is tudtál a létezéséről.

Egyszerű és logikus, igaz? A legjobb az egészben, hogy ha ezzel a tudással tisztában vagy, akkor nagyon gyorsan fel is tudod használni úgy, hogy az álmaidat segítse, ne pedig visszahúzzon. Vagyis, hogy NE Te magad legyél a saját belső ellenséged!

Szóval… szeretnéd megnövelni esélyeidet a boldog és sikeres életre? A válasz gyaníthatóan egyértelmű. Andrea Gardner, Change your words című könyve és a saját magamon is bevált tesztek alapján a következő 5 tippet érdemes a mindennapjaid részévé tenni. Apró változások, mégis hatalmas hatással lesznek a hozzáállásodra és boldogságodra! És így a környezetedre is!

 

1. Beszélj lassan, duplázd meg a hatást

Drámai hatása lehet a lassabb beszédnek. Először is, ha lelassítod a szavaidat, több időt adsz magadnak, hogy valóban átgondold a mondandódat. Másodszor pedig, könnyebb lesz Téged megérteni. Pillanatnyi szünetet hagyni a szavaid között – ahogy az előadók is teszik – segít dinamikusan kihangsúlyozni a lényeget és emlékezetessé teszi az üzenetedet.

(Nekem ebben Nagypapám segített a legtöbbet, mert a mai napig is, ha nem beszélek elég lassan és artikuláltan, azonnal elkezd bosszankodni rajta és forgatja a szemét. Hatásos! :))

 

2. Fordítsd pozitívvá a negatívat

Akár magaddal, akár másokkal beszélgetsz, figyelj arra, hogy lecseréld a negatív jelzőket, szavakat, pozitívakra. Nemcsak Te fogod jobban érezni tőle magadat, de boldogságot és pozitív érzéseket vált ki abból is, akihez beszélsz és így segít elérni az eredményt, amiben reménykedsz.

 

3. Figyeld meg, hogyan fejezed ki magad egy-egy adott témakörben

A legrelevánsabb elakadások a pénzhez, a párkapcsolatokhoz és az egészséghez kötődőek. Olyan sok paradigmát hozunk magunkkal eleve, hogy amikor elkezdjük tudatosan megfigyelni a szavainkat, akár rá is bukkanhatunk, honnan erednek. Az “én csak addig nyújtozkodok, amíg a takaróm elértől” kezdve a “minden pasi csak AZT akarján” át egészen a “ezt én nem engedhetem meg magamig” mind-mind olyan korlátozó mondatok, amiket feloldva és lecserélve igazi paradigma váltáson mehetsz keresztül.

Például egy coaching keretében felvettük az egész beszélgetésünket, hogy a coachingosom hallhassa saját magát, ahogy a párkapcsolatokhoz áll. Érdekes volt megfigyelni, hogy utána mennyivel tisztábban látta az elakadása okát.

 

4. Használj „DE” helyett „ÉS”-t

Az egyik leglimitálóbb hatással bíró kötőszavunk a de, hiszen az utána következő szavak egyenértékűek egy kifogással, hogy miért nem vagyunk képesek a cselekvésre. Próbáld ki a következő cserét:

“Szeretnék egészségesebb életmódot élni, DE utálok edzeni” – már meg is magyaráztad, hogy így értelmetlen akár belekezdeni is, hiszen bukásra vagy ítélve.

“Szeretnék egészségesebb életmódot élni, ÉS utálok edzeni” – ezzel a szimpla cserével a mondat hangsúlya megoldás-központúvá vált és változtatásra ösztönöz. Érzed a különbséget? Próbáld ki, ha következő alkalommal a de kötőszót használod! 😉

 

5. Gyakorold a magabiztos beszédet

Bár nem mindig vagyok oda a “tettesd, amíg úgy nem lesz” gondolatért, de ebben az esetben kifejezetten szoktam ajánlani, hogy merj gyakorolni! Nyugodtan válassz egy, a komfort-zónádon belül eső környezetet, ahol bátran mersz egy kicsit hülyét csinálni magadból – hiszen esélyes, hogy először úgy is fogod érezni magad. Majd gondolj a példaképedre, a kedvenc sportolódra, előadódra, akit már hallottál magabiztosan előadni – és bújj egy kicsit a bőrébe!

 

+ 1. Edison története

És végül, hallgasd meg az egyik kedvenc történetemet, amiben a szavak nem csak egyetlen gyerek, de a mi életünket is megváltoztatták. 🙂

 

Tetszett a cikk? Kedveld a Facebook oldalamat még több inspiráló bejegyzésért és önismereti tippért!