fbpx

Emlékszem, amikor felvettek az egyetemre, mennyire biztos voltam benne, hogy innentől kezdve egyenes út vezet előre a siker és a boldogság felé. Hiszen annyi filmet láttam és annyit álmodoztam erről kislány koromtól kezdve! Tudtam, hogy amint belépek az egyetem kapuján, amin annyit dolgoztam, hogy bekerüljek, onnantól kezdve majd magával ragad az áramlat és a végén majd úgy hagyom el az alma-máteremet (ezt a szót sem használtam még soha…), mint egy kész, tudatos, gyönyörű Nő. Hát, nem így történt!

 

Amikor rájössz, hogy mi a valóság

A valóságban ugyanis az egyetem sokkal több választ, mint amennyi kérdést adott. Összezavart a kismilliónyi lehetőségével, a számtalan opcióval, amik mind-mind mások és mégis annyira hasonlóak voltak. Ott álltam egy hónap híjján 19 évesen és csak abban tudtam reménykedni, hogy nem egy olyan utat választok, amin aztán örökké beragadok és véletlenül se olyanná válok, mint annyiszor vizualizáltam.

Hogy ezt kivédjem, egy akkor okosnak tűnő döntés mellett tettem le a voksomat: inkább nem döntöttem.

Annyira féltem a véglegességtől, attól, hogyha egyszer rosszul választok, azt soha többé nem tudom kijavítani, hogy továbbra is – durva túlzással élve – csak kívülről néztem végig az eseményeket.

Mivel tudom, hogy nekem mennyit jelentett volna, ha valaki akkor megosztja velem a saját tapasztalataimat és legalább egy kicsit megpróbál terelgetni, így elkészítettem egy mini videó-sorozatot arról az 5 + 1 dologról, amit máshogy csinálnék, ha most lennék gólya/egyetemista. Lássuk is, mind az 5 + 1 pontot!

 

1. Teremtsd meg a rendszert az életedben!

Bár nem állítom magamról, hogy szuperül tudok rendszerben gondolkozni, de a rendszer megteremtését az mindennapjainkban olyan szinten esszenciálisnak tartom, hogy mindegy hány éves vagy, mindegy milyen szakaszát éled az életednek, hogyha az alapokat megfelelőlen leraktad, akkor onnantól kezdve tripla olyan hatékonyan tudod ráépíteni az egyéb fontos elemeket.

Én ezt elrontottam, és nem is kicsit, az egyetem első éveiben, és azóta is hajlamos vagyok rá, amint valami nagyobb változás bekövetkezik az életemben. De most már tudom, és egyre gyorsabban törekszek rá, hogy meglegyenek a fix pontok a napirendemben, amik egyfajta origóul szolgálnak minden másnak.

A videóban pluszban még azt is elmesélem, hogy hogyan is függ mindez össze a nem kívánt plusz 7 kilóval! 😉

 

2. Csatlakozz egy közösséghez!

Az egyetem, főiskola így visszanézve inkább szólt a kapcsolatépítésről, mint a tanulásról. Ami persze nem azt jelenti, hogy nem hasznosítom az egyetemi órákon elhangzottak legalább 10%-át ( :p ), de ennél sokkal jelentősebb arányban vannak jelen az életemben a megőrzött barátságok.

Amit a félelmeim miatt viszont kihagytam az nem más, mint a közösséghez, szervezethez való csatlakozás. Hogy miért ne tedd, elmesélem a videóban!

 

3. Engedd el az érzelmi kapaszkodókat!

 Az érzelmi kapaszkodó az a személy (vagy társaság), akikkel nem szívedből, nem szeretetből tartod a kapcsolatot, hanem sokkal inkább azért, mert biztonságot adnak.

Amikor felkerültem Pestre, akkor hirtelen minden és mindenki új volt, és balzsamként hatott a lelkemnek minden olyan kapcsolat, akik tudták, hogy ki vagyok.

 

4. Merd kipróbálni magad a gyakorlatban!

Hogyha megfigyeled, a legtöbb pont, így a 4. is azért történhetett meg velem – és számtalan más gólyával -, mert inkább a félelmet választjuk a szeretet helyett. Inkább a komfort-zónánkban maradunk, ahelyett, hogy fel mernénk vállalni önmagunkat.

Nálam a gyakorlatkeresés is ebbe a kategóriába esett bele… Féltem, hogy a gyakorlat örökre szól. Féltem, hogy csak elveszi az időmet minden mástól. Féltem, hogy kimaradok miatta valamiből. Féltem, hogy béna leszek. Féltem, hogyha egyszer választok, az meghatározza az egész életem további menetét…

Pedig mennyire hiábavaló volt!

 

5. Ismerd meg életed legfontosabb személyét!

Önismeret, önismeret, önismeret!

Én túl későn és túl felületesen kezdtem bele, pedig annyi mélységtől és felesleges kerülőtől megkíméltem volna a segítségével magam, most már látom. 🙂 Mégis, ez az a pont, amit sosem késő elkezdeni és mindegy, hogy mivel kezdesz, mert mindenképpen adni fog, ebben 1000%-osan biztos vagyok! 😉

 

+1 Hidd el, tényleg mindennél fontosabb az egészséged!

Mikor kicsi voltam, azt hittem ez szuperöreges dolog, hogyha valaki azt kívánja, csak legyen egészséges, mert az mindennek az alapja. Hát… elég korán, már 19 évesen rá kellett jönnöm, hogy mennyire alábecsültem ezt a kijelentést. Én ugyanis szupergyorsan leromboltam az addig minden nagyobb betegséget simán legyűrő immun-rendszeremet, konkrétan kevesebb, mint fél év alatt.

 

Pár szó összefoglalásként…

Semmit sem bánok! Mélységesen hiszek benne, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy történnie kellett, és ha visszamehetnék, sem változtatnék meg az égegyadtavilágon semmit!

Imádom azt, ahova eljutottam, és mindezek a tapasztolások nélkül most nem lehetnék az a Nő, akivé váltam. Ennek pedig része mind az 5 + 1 pont, amit elrontottam.

Egy viszont biztos: mindig hittem benne, hogy az okos ember / tudatos Nő, a másik hibájából tanul. 😉 Ezért is készítettem el a videó-sorozatomat, ezért is osztom meg Veled mindazt, amiért én annyira hálás lettem volna az egyetemista éveim alatt.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is, hogy minél többen élhessék meg minél felszabadultabban az egyetemi, főiskolás éveiket! 😉

 

A legnagyobb szeretetemmel ölellek,

Anna ♥

Self-Love Coach és a Modern Istennők Kézikönyvének írója