fbpx

Egy kicsit mindig megszakad a szívem, amikor a “mi az az 1 dolog, amit már ma megtehetnél a boldogságodért” kérdésre azt a választ kapom: “megtanulhatnám szeretni önmagam”. Ilyenkor ránézek a Nőre, aki velem szemben ül és pár másodpercig, épp addig, hogy ne érezze magát túlságosan zavarban, elkezdem fürkészni a vonásait. Kutatom, hogy vajon hol veszítette el a biztos tudatot abban, hogy értékes? És miért fogadta el, hogy így élje meg a mindennapjait?

 

Be tudod fogadni a bókokat?

Érezted már azt, hogy hiába dicsérnek, nem tudod elhinni? Hogy feleslegesen bókolnak, hiszen nincs semmi alapja? Először csak nem tudod hogyan reagálj rá, majd egyre inkább bosszant, végül már egyenesen úgy érzed, hogy a szemedbe hazudnak?

Ezek a gyönyörű Nők – talán Te is magadra ismersz – a legkevésbé sem tudják befogadni a bókokat, bárkitől is érkezzenek. Úgy érzik, hogy nincs valóság alapja a dicséretnek, hiszen ők maguk nem érzik magukat se értékesnek, se szerethetőnek, se szépnek. Egyszerűen nem érzik magukat elég jónak ahhoz, hogy megérdemeljék a bókot.

Volt egy kapcsolatom, amiben odáig fokoztam a “hangulatot” a folyamatos ellenkezésemmel, hogy sikerült teljesen leszoktatni a másik felet a dicséretről. Már egyáltalán nem mert bókolni, hiszen olyan sokszor ripakodtam rá vehemensen (“ne hazudj, tudom, hogy nem gondolod komolyan”), hogy végül feladta. Aztán persze én voltam az, aki bátortalanul, de újra és újra feltettem a kérdést: “már nem is tetszem Neked?” Ő viszont csak annyit válaszolt, hogy “de, persze, hogy tetszel, de inkább nem mondom, úgysem hiszed el”.

Igaza volt, nem külső, hanem belső megerősítésre volt először szükségem – vagyis magamtól kellett először elfogadnom, hogy értékes vagyok.

 

Miért nem érzed magad értékesnek?

Ahhoz azonban, hogy a magamhoz való hozzáállásomat meg tudjam változtatni, először a probléma eredetét kellett megkeresnem. Ebben a cikkben összeszedtem Neked az 5 leggyakoribb okot, amiért nem érzed magad értékesnek, a folytatásban pedig megosztom Veled az 5 leghatékonyabb módot, aminek köszönhetően végre felismerheted és megtanulhatod értékelni a saját lényedet, Énedet, különlegességedet.

 

1. Az aktuális és az ideális Énképed jelentősen különbözik

Az énképed egyszerűen megfogalmazva az, ahogyan magadra gondolsz. Mivel gyermekkorunktól kezdve tengernyi emléket gyűjtöttünk össze, így az énképünk olyan akár egy kaleidoszkóp. Az alapján, hogy éppen melyik emlékegyüttest emeljük ki a sokaságból, számtalan módon láthatjuk és értékelhetjük magunkat – hiszen az összes tulajdonságunkat képtelenség egy csokorba szedni.

Az énképed aspektusai emellett még aszerint is bővülnek, hogy milyen szempontból szemléljük:

  1. aktuális énkép, avagy milyennek látod jelenleg magad,
  2. ideális énkép, vagyis milyen szeretnél lenni, milyen tulajdonságokkal szeretnél bírni,
  3. kell(ene) énképünk egyet jelent azoknak a jellemvonásoknak a felsorolásával, amilyennek szerintünk lennünk kellene (kötelességek, felelősségek),
  4. és végül még egy fontos aspektus, a szociális énkép, amit aszerint formálunk, hogy mit gondolunk, mások szerint milyennek kellene lennünk.

Összetett, igaz?

A különböző énképeink úgy függenek össze az önértékeléssel, hogy minél nagyobb az eltérés saját az aktuális és a többi énképünk között, annál kisebb az önértékelésünk. És fordítva, minél inkább közelítenek egymáshoz, annál jobban tudjuk szeretni és becsülni önmagunkat.

 

2. Önkorlátozó hiedelmek sokasága

Az önkorlátozó hiedelmek azok a negatív paradigmák, alapnak vett pesszimista gondolatok, amiket gyermekkorod óta gyűjtögetsz. Ezek azok az állításod, amik folyamatosan döngicsélnek az agyadban, és elbizonytalanítanak önmagadban. Hogy egyszerűbb legyen megragadni, én elneveztem ezt a fejedben lévő belső kritikusod – Ego-lánynak. Így megszemélyesítve talán jobban megragadható és elkülöníthető a negatív hatása.

Az Ego-lányod az, aki emlékeztet Anyukád félelmére, miszerint “minden pasi azt akarja” vagy “úgysem kellesz így senkinek”. Vagy Apukád szava járására, hogy “mindenért keményen meg kell küzdened, különben nem érdemled meg”. És természetesen állásinterjú vagy vizsga előtt Ő az, aki felidézi életed legkínosabb felelését, és biztosít, hogy “úgysem fog sikerülni, hiszen nem vagy elég jó”.

Ismerősek ezek a mondatok?

Ha hagyjuk, ezek a gondolatok folyamatos zöngeként kísérik végig a mindennapjainkat, rombolva az önbecsülésünket, csökkentve az önértékelésünket. Ugye, hogy ezt nem hagyhatjuk?

what_if.jpg

 

3. Negatív környezet

Sajnos nem szükséges kifejtenem a folyamatos negatív környezet káros hatásait, túlságosan sokan vagyunk, akik már legalább egyszer megtapasztaltuk a veszélyeit.

Amikor a coachingosaimmal vagy az előadásaim hallgatóival megosztom az egyik legfontosabb mondást, általában azonnal elkeserednek. A mondás így szól:

Annak a 6 embernek az átlaga vagy, akikkel a legtöbb idődet töltöd.

 

Olyan boldog, egészséges és sikeres ez a 6 ember, amilyenné Te válni akarsz? Biztatnak, amikor valami új dologba vágsz bele? Tiszta szívből örülnek a sikereidnek?

 

4. Nem akarsz beképzeltnek tűnni

Furcsa, de amikor sok év önismeret után először mondtam ki hangosan az előadásomon, hogy szeretem és értékesnek tartom magam – hátraléptem. Tudtam, hogy így vagy, évekig építettem az önértékelésemet, mégis… Amikor hangosan elismertem, azt éreztem, hogy most mindenki el fog ítélni.

Sokszor pont ettől félünk ugyanis – mit fognak gondolni mások?

Mit gondolnak, amikor a kisgyerekes Anyuka időt szán saját magára és elmegy edzésre? Amikor az egyetemista az egészséges megoldás mellett dönt, és nem iszik? Amikor kijelented, hogy értékes és gyönyörű Nő vagy?

 

Milyen sorsot szánsz ennek a másodpercnek?

Minden egyes reggel a kezünkben van a döntés, hogy ki akarjuk-e hozni magunkból a maximumot, vagy csak szimplán elengedjük az időt, és egy újabb komfort-zónán belüli nappal “gazdagítjuk” az életünket.

Nekem minden alkalommal összefacsarodik a szívem, amikor a velem szemben ülő Nő elmeséli, hogy milyennek látja magát. Hogy mennyi félelem és kétség van benne. Hogy állandó összehasonlításnak teszi ki magát a környezetével szemben – és folyamatosan elbukik. Hogy mennyi mindent nem él meg a mindennapjaiban, inkább bezárja magát a kényelmes mókuskerekébe, ahol legalább biztonságban érzi magát.

Minden másodperc egyedi és utánozhatatlan, éppen úgy, mint ahogy Te is az vagy.

Nincs még egy ugyanolyan lélek az egész Föld kerekségen, mint Te.

Szeretnéd végre megragadni a mostot és értékesnek érezni magad? Ha igen, akkor nyomj egy like-ot és kövess Facebookon, hogy értesülj a következő cikkemről is! 😉

 

Szeretettel ölellek,

Anna ♥

Self-Love Coach és a Modern Istennők Kézikönyvének írója