Míg az előző generációk még könnyedén a szőnyeg alá söpörték a lelki és fizikai problémáikat, a mi generációnk körében egyre inkább divattá válik az önismeret és a jóga szőnyeg (vagy csak a nadrág?). Ha Nálad is szokássá vált a reggeli meditáció beiktatása és a könyvesboltokban a kedvenc részleged a pszichológia / életmód / ezotéria szakasz, akkor ez a cikk Neked szól. (Meg nekem! ;))

 

Létezik a túl sok önfejlesztés fogalma?

“Az önismereti könyvek fantasztikus források, de hiszem, hogy van az a pont, amikor már túl sokat olvastál belőlük,” – állítja Nathalie Theodore terapeuta. “Ha valaki az egyik könyvet a másik után olvassa el útmutatást remélve, azt jelentheti, hogy nem találja a választ a kérdéseire, vagy hogy nem képes a saját nézőpontján kívülről látni a valóságot. Ebben az esetben egy coach vagy terapeuta elfogulatlan szemszögének bevonása egyéni konzultáció keretein belül kifejezetten sokat hozzáadhat az önismereti folyamathoz.”

Hozzám is számtalan olyan kérdés érkezik a követőimtől, hogy úgy érzik, már mindent megpróbálták, mégis újra és újra ugyanott találják magukat számtalan önismereti könyv elfogyasztása után is. Mit tanácsolok ilyenkor nekik?

 

A ló túloldalán sem találod meg a szivárványt

Az én életemben is volt egy olyan szakasz, amikor egyértelműen túl sok információt vittem be könyvek és csoportos tréningek formájában, mégis az eredményeken ez nem látszott meg. Így visszatekintve már tisztán látom, hogy hol rontottam el:

hiányzott a megvalósítás!

Vagy ha meg is volt, nem tartottam fent elég ideig, hogy komolyabb hatást érhessek el általa.

Mert egy jóga óra, egy meditáció, egy napló írás, egy egyéni konzultáció, egy egészséges étkezés, egy nap, amikor szeretem magam – őszintén, még a semminél is kevesebbet ér.

Hiszen ilyenkor úgy érzed tettél valamit, de mindössze az önámításban fejlődtél teljesen hasztalanul. Hogyha ugyanis nem tartasz ki, nem teszed valódi szokássá az önfejlesztést, akkor továbbra is egy helyben fogsz topogni, annyi különbséggel, hogy időnként lesz egy ‘fancy inspo’ posztod az Instagramodon a legújabb zöld smoothiedról…

 

1. tipp: Válassz ki EGYetlen dolgot!

Tudom, hogy számtalan önismereti tippet, könyvet, módszert, tanácsot és ajánlást olvastál és hallottál már, akár olyanoktól is, akikről messziről látszik, hogy még egyszer sem merészkedtek valójában a jóga szőnyeg közelébe.

És tudom, hogy amikor hirtelen jön egy nagy adagnyi lendület, egyszerre akarsz mindent a magadévá tenni – DE NE TEDD!

Válassz ki EGYetlen dolgot a végtelenül hosszú listádról, még akkor is, ha most csábítónak tűnik a halmozás ötlete.

 

2. tipp: Tedd szokássá!

Az én EGYetlen dolgom anno a napló írás volt, mert segített benne, hogy az állandó zizegő elmémet, a folyamatosan kritizáló Ego-lányomat lecsendesítse és rendet tegyen a sorok között. Szó szerint, hiszen írás közben sokkal nehezebb elkalandozni a linearitásából kifolyólag. (Magyarul, hiába jut eszedbe 1000+1 panasz és gondolat, először befejezed az egyik mondatot és csak utána tudod megkezdeni a következőt. ;))

Az írás szokássá tételéhez annyit tettem, hogy kiiktattam a kifogásolható tényezőket, vagyis az ágyam mellé tettem a füzetemet és egy tollat, hogy ne kelljen plusz energiát erre szánnom esténként. Amint megláttam a füzetet, azonnal tudtam, hogy eljött az én időm, és még akkor is írtam pár sort, ha már hulla fáradt voltam. Túl egyszerűvé tettem ahhoz, hogy igazi kifogást találhassak.

(Ötlet még: Állíts be ébresztőt! Tedd minél közelebb! Készülj elő a reggeli teendőre már este!)

 

3. tipp: Ragaszkodj hozzá!

Ha már nem okoz kihívást maga a gyakorlat, ha már könnyedén végre hajtod napi szinten, akkor könnyű azt hinni, hogy kész is vagy. De bizony az önismeret nem így működik, hiszen örökké tartó folyamat.

Most már lassan 16 éve foglalkozok önfejlesztéssel, 4 éve napi szinten és most érzem, hogy még mennyi mélység rejlik bennem, ami megismerésre vár.

Szóval ragaszkodj a szokásodhoz, akár érzed a változást, akár nem. Ha nem, annál inkább!

 

+1. tipp: Élvezd az eredményt és lépj szintet!

Furcsa módon, néha ez a legkérdésesebb pontja a megvalósításnak, mert nehéz megérezni, hogy mikor van az akkor. 🙂

Az írással én például úgy vagyok, hogy amikor nagyon “zizeg” az elmém, akkor kell! Ha nem találom a választ a kérdésemre, akkor kihagyhatatlan! Ha túl sokszor érzem magam negatívnak, vagy hisztisnek, akkor kötelező! Ha mélyebbre akarok ásni, akkor biztos, hogy a napjaim szerves részévé teszem! Ellenben, amikor boldog vagyok, akkor más eszközömhöz nyúlok.

És igen, ennél a pontnál érintem az új eszközök, gyakorlatok bevonását is, amivel körforgássá tehetjük az előző 3+1 pontunkat.

 

Éljen a hatékony önismeret, éljen a pozitív függőségünk! 😉

 

Szeretettel ölellek,

Anna ♥

Sefl-Love Coach és a Modern Istennők Kézikönyvének írója