Tegnap hármasban találkoztunk két egyetemi barátnőmmel, és érdekes dolog történt. Tudnod kell, hogy hármunkból ketten vállalkozók vagyunk, és a harmadik barátnőnk is már régóta foglalkozik hobbiszerűen az álmai munkájával, azonban még nem mert kilépni az alkalmazotti munka biztonságából. Tavaly az egyik workshopomon után majdnem felmondott, de végül még kedvezőbb körülményeket ajánlottak Neki, így maradt.

 

Nincs tökéletes időpont – és nem is lesz

Miközben hallgattam, egyre gyűlt bennem egy nagyon erős késztetés, hogy felszólaljak az álmai mellett. Imádom Őt, egy ritka különleges lélek, akit hihetetlen szerencsém van, hogy ismerhetek. Mégis, amikor arról beszélt, hogy szerinte lesz egy pont az életében, amikor már nem lesz több kérdés, amikor már annyira biztos lesz a döntésében, hogy egyszerűen csak lépni fog – közbevágtam.

Elmeséltem Neki, hogy bennem mennyi, de mennyi (számokban ki sem fejezhető!) kétség volt, amikor ráléptem a coaching útjára. És azt is, hogy mennyi, de mennyi kérdés bukkant fel bennem az utána való hónapokban is. Sőt, őszinte leszek, még mindig szoktam kételkedni benne egy-egy nehezebb pillanatomban, hogy vajon valóban rám van-e szükségetek. (Abban nem, hogy én Coach akarok lenni! 🙂 )

Eddig azt hittem, hogy ez a hihetetlen erős vágy csak a coachingosaimnál, az előadásaim résztvevőinél szokott felbukkanni, de tévedtem. Ott volt, még mindig érzem a hatását!

Mert tudom, hogy nincs az a pont, amikor elmúlnak a kérdések.

Sose jön el az a nap, amikor megszűnnek a kétségek.

 

Tehetetlenség

Mostanában több emailt kaptam, amiben arról írtak nekem, hogy már annyi mindent kipróbáltak, már annyi könyvet elolvastak, már annyi tréningen részt vettek és mégsem találják a megoldást. Még mindig nincs önbizalmuk, sok a negatív gondolatuk, és nem érzik a fejlődést.

Hát bocsi előre is, akkor most ismét kiakadok. Ez csak egyet jelent: még nem tettél eleget ahhoz, hogy megoldódjanak a problémáid!

Hogyha nem azt az életet éled, amiről elalvás előtt álmodozol, akkor arról csak és kizárólag TE tehetsz. Hibáztathatsz bárki mást, az eget, a szüleidet, az államot, a gazdasági helyzetet, azzal sosem fogsz előrébb jutni. Lehet mondani, hogy a másiknak könnyebb, a másik jobb helyről indult, és ezért hamarabb érte el a célját.

És? Ezzel a kijelentéseddel előrébb leszel? Szerinted ez majd felment?

Engem nem mentett fel. Szerinted nincs körülöttem 1000 coach, 1000 író, 1000 blogger, akik sokkal előrébb járnak, mint én? Szerinted nem küzdök meg vele nap, mint nap, hogy elnyomjam magamban az összehasonlításra való késztetést? Szerinted nem torpanok meg újra és újra, amikor nemeket kapok? Amikor mégsem jelennek meg a jelentkezők az előadásaimon? Amikor lemondják a részvételüket, mert közbejött egy családi program? Szerinted nekem könnyű, amikor nem teljesülnek be az elvárásaim, pedig napi 24 órában dolgozok?

 

Igen és nem.

Igen, nekem könnyű, mert hihetetlen csodálatos családom van, és eszméletlenül támogató barátaim. Igen, nekem könnyű, mert egy fantasztikus Szerelem, Társ van mellettem, aki szintén dolgozik az önismeretén. Igen, nekem könnyű, mert Magyarországon élek, ahol nincs háború. Igen, nekem könnyű, mert tető a fejem fölött és ma reggel is forró zuhannyal kezdhettem a napomat. Igen, nekem könnyű, mert a legprofibb mentoroktól tanulhatok. (Legtöbbször online és ingyen.) Igen, nekem könnyű, mert elmehetek jógázni (vagy bekapcsolhatom a kedvenc jógázó youtuberemet), mert meditálhatok, mert írhatok, mert olvashatok, mert edzhetek, mert élhetek, mert szerethetek.

Nem, nem könnyű, mert bennem is ugyanazok a félelmek, gátak vannak/voltak, amik benned. Nem könnyű, mert a vállalkozói lét állandó kiszámíthatatlansággal jár. Nem könnyű, mert rengeteg fantasztikus coach és tréning közül lehet ma már választani, és nálam az összehasonlítást konkurenciaelemzésnek hívják, amivel kénytelen vagyok szembenézni. Nem könnyű, mert nincs főnököm, aki megmondja, hogy mit tegyek, és hogy lehet a legjobb megoldani a problémákat.

Nem könnyű, mert félek. 

És az év 359 napján legyőzöm a félelmeimet.

 

Talán innen jön a méreg.

A tudatból, hogy én képes vagyok rá, pedig nincsen bennem semmi különleges. Talán azért vagyok kiakadva, mert látom Benned, Benne, Bennetek azt a rengeteg potenciált és lehetőséget, amit Te nem mersz elhinni. És fáj látni, hogy nem élsz vele. Felbosszant a gondolata is, hogy kihasználatlanul hagyod azt a rengeteg ragyogást, azt a hihetetlen különlegességet, amit csak és kizárólag Te adhatnál a világnak.

Igen, ettől ki is rázott a hideg és elfutotta a szememet a könny. EZ a válasz.

Sajnálom, hogy a gátak, a félelmek, a múltban elkövetett hibák, amiken nem tudsz túllépni, a negatív paradigmáid egy hatalmas falat képeznek a lelki szemeid előtt, és nem engedik meg, hogy átláss rajtuk.

Pedig, ha tudnád, hogy mennyi minden van a túloldalon!!!

Én minden nap látom ezt a falat. Van, hogy mosolyogva nézek vissza rá, enyhe győzelemittassággal, hiszen sikeresen átmásztam rajta. De sokszor ott találom magam előtte. Egy sikertelenség, egy kudarc, egy ‘nem’, képes úgy visszavetni, hogy mászhatom meg újra. Meg újra. Meg még egyszer.

 

A fal túloldalán…

De nem baj, igazából érzem is, hogy egyre erősebbek az izmaim, és egyre könnyebben birkózok meg azzal a fallal. 🙂 Mondjuk az is igaz, hogy még rengeteg van előttem! Ez néha kellőképpen megijeszt, de már rengeteg technikát és módszert ismerek a megmászásukra! 😉

Ha tudnád, amit én tudok…

Ezért is kezdtem el Coachként is dolgozni. Ezért írtam meg a Modern Istennők Kézikönyvét, és ezért tartom meg a január 28-i Modern Istennők Edzőtáborát – hogy megtudd, amit én tudok, és így Neked ne kelljen olyan hosszan próbálkoznod a különböző technikákkal. (Az izomzatodat így is, úgy is fejlesztened kell! ;))

A fal túloldalán a lehetőségek sokkal tágabbak! Hihetetlen érzés, ami ideát vár Rád! És nehogy azt hidd, hogy ez egyet jelent a vállalkozói léttel! Van, akinek igen, van, akinek nem. Szerencsére mint ahogy semmire, erre sincs egyetlen jó megoldás. 😉

Az viszont biztos, hogy a saját lényeddel, a saját küldetéseddel, a saját magabiztosságoddal tisztába kerülni egy olyan új szemléletet és hozzáállást ad a kezedbe, amivel minden probléma más színben tűnik fel.

 

Szeretettel ölellek,

Anna ♥

Self-Love Coach