“Hogy rohan az idő!”

“Hihetetlen, hogy máris eltelt egy év!”

“Semmire sincs időm, pedig alig haladtam valamire!”

“Mintha csak most lett volna, pedig már több, mint 10 éve történt.”

Ismerősek ezek a mondatok? Talán Te is szoktad használni őket?

 

Tény vagy vélemény?

Az elmúlt években rengeteget foglalkoztam a paradigmákkal és az önkorlátozó hiedelmekkel, de elsősorban ezeknek a lerombolásával. Vagyis, hogyan tudunk megváltoztatni egy berögzült negatív gondolatot, amit alapigazságként fogadunk el, pedig nem visz minket előre, nem segít minket az utunk során.

Egy nagyszerű módszer erre a következő vizsgálata: tény vagy vélemény az állítás, amit beépítettünk az életünkbe.

Habár erre egy külön fejezetet szánhatnék – és ígérem, fogok is írni erről egy cikket, a könyvemben, a Modern Istennők Kézikönyvében pedig valóban külön részletezem – most mindezt az idő rohanásának vonatkozásában fogjuk górcső alá tenni. A kérdés így szól:

Tény vagy vélemény, hogy rohan az idő?

A válasz pedig egyértelmű: vélemény. Hogyan állíthatom ezt ilyen biztosan? Vártál már buszra vagy metróra, amikor késésben voltál? Mindössze 3 percet kellett várnod, de mintha az idő kitágult volna és az a 3 perc, mintha egy egész óráig tartott volna. Vagy emlékszel, milyen érzés volt, amikor a tanárod felelés előtt a naplót böngészte, hogy kit válasszon aznap? Minden másodperc új értelmet nyert. És hogy pozitív példák is kerüljenek a sorba, idézd fel az utolsó csókodat a Szerelmeddel, vagy egy igazán jóízű baráti beszélgetést! Mintha egy saját tér-idő kontinuumba kerültetek volna, és az idő vagy elröppent vagy épp ellenkezőleg, annyi minden fért bele 1 órába, mintha az egész életetek megtárgyaltátok volna.

Hogyha pedig az állításunk, miszerint az idő rohan / gyorsan telik, mindössze egy vélemény, az azt jelenti, hogy viszonylag könnyedén megváltoztathatjuk. Mutatom is hogyan!

 

1. Fogadd el, hogy vélemény!

Tavaly novemberében nagyon sokat dolgoztam, és úgy éreztem, hogy kezd összenyomni a rengeteg feladat, ami az első könyvem megírásához szükséges. Gyakorlatilag állandó stresszben éltem, versenyt futottam az idővel, és természetesen mindezt gyakran hangoztattam is.

Mivel szerencsére már gyakorlott paradigma-átállító voltam, hamar felfigyeltem arra, hogy mit vált ki belőlem, ha állandóan a rohanó idő miatt panaszkodok. Ráeszméltem, hogy mindez nemcsak, hogy egy berögzült vélemény, egy megszokott szófordulat, hanem egy megváltoztatható paradigma.

Ez egy kiemelten fontos első lépés, hiszen hogyha az agyad nem képes felismerni, hogy neki ez a gondolat árt, hanem mereven ragaszkodik az állításhoz, akkor olyan, mintha árral szemben akarnál úszni. Ellenben azáltal, ha elfogadod, hogy ez nem az igazság, csak annak egy része, akkor máris könnyebbé teszed a magad számára, hogy átalakítsd a gondolkodásmódodat.

 

2. Állítsd át az idő-paradigmádat!

Máris lerántom a leplet a módszerről, ami meglepően egyszerű. A dolgod mindössze annyi, hogy megkeresed azt a szófordulatot, amire le akarod cserélni a rohanó idő paradigmáját. Az enyém így hangzik:

Milyen tartalmasan telik az idő.

Vagyis a rohanás, a száguldó folyam ellenértékeként a tartalmas kifejezést választottam. Az én szándékom ugyanis nem szimplán az volt, hogy lelassuljon, vagy esetleg megálljon, hanem az, hogy minden egyes nap érzékeljem, ez egy valódi tartalommal, történésekkel megtöltött nap volt.

Most pedig Te jössz: döntsd el, hogyan szeretnéd megélni az idődet.

Tipp: Ha teheted, itt és most írd is le, akár a telefonod jegyzetei közé, akár a naptáradba.

 

3. Ismerd fel az Ego-lányod és élj tartalmasan!

Természetesen mindezt nem elég egyszer elismételned, hiszen a paradigmád már évtizedek óta az elméd szerves részét alkotja. Sőt, az egód, vagyis ahogy én hívom, az Ego-lányod hevesen fog tiltakozni ellene, hiszen a pozitív változások nem a kedvencei.

Éppen ezért az első hetekben kiemelten fontos, hogy akárhányszor hallasz egy, a rohanó időre vonatkozó gondolatot vagy kijelentést, azonnal fordítsd át, vagyis használd az előbb leírt mondatot, akár magadban, akár hangosan.

Én anno 2016. novemberében kezdtem az átállást és 2017 január utolsó hetére vált teljessé a tartalmas idő fogalma bennem. Eddigre az összes coachingosom, barátom, családtagom, közeli és távoli ismerősöm, akikkel véletlenül összefutottam, tudta, hogy min dolgozok, mivel minden egyes beszélgetésben, amikor elhangzott a rohanó idő, én azonnal lecsaptam és, akár akarta a másik, akár nem, kijavítottam. :))

Egy biztos, olyan szinten bevált, hogy ez az első év, amikor nem azon kesergek, hogy ‘uramisten, már mindjárt eltelt az év első fele, most mi lesz’… Hanem sokkal hálásabb vagyok mindazért a rengeteg csodáért és tartalomért, ami megtöltötte az elmúlt 5 hónapomat.

 

Összegzés

Ha most először olvasol a paradigmákról és az önkorlátozó hiedelmekről, akkor tudom, hogy ez így egyszerre soknak tűnik, sőt, talán még butaságnak is. Azt azonban el tudod képzelni, hogy mennyivel másabb lenne az életed, ha nem éreznéd állandóan lemaradva magad a többiektől, és teljes nyugalommal töltenéd a napjaidat, nem pedig állandó rohanásban.

Amikor megtöröd egy paradigmád, legyen az bármilyen területen, akár pénzügyekkel, akár párkapcsolattal, akár éppen az idő rohanásával kapcsolatos – egy új valóságot teremtesz magadnak. Egy valóságot, amit olyanra alakíthatsz, amilyet csak meg tudsz álmodni. Ez pedig hihetetlen lehetőség, amivel ha már van rá mód, érdemes élni.

 

Szeretettel ölellek,

Anna ♥

Self-Love Coach

 

♥ Tetszett a cikk? Kövess Facebookon és kedveld a cikket! 😉

Forrás: Kollár Anna – Modern Istennők Kézikönyve